Wortelkanaalbehandeling (endodontologie)

Uw tanden hebben zenuwen die aangetast kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer uw tanden bederven. Deze aangetaste zenuwen doen vaak pijn en kunnen op de lange termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. Dit probleem verhelpt een tandarts met behulp van een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als endodontologie. Dit is een complexe behandeling, maar de meest effectieve manier om pijnklachten en verder tandbederf te voorkomen. Bij Mondzorg Dordrecht bent u ervan verzekerd dat iedere wortelkanaalbehandeling op een zorgvuldige wijze wordt uitgevoerd, met aandacht voor uw comfort.

Schrijf nu in voor een stralende glimlach

Al uw tanden hebben wortels die in uw tandvlees zitten. De binnenkant van deze wortels is hol en wordt ook wel het wortelkanaal genoemd. Door tandbederf, blootliggend tandbeen, een ongeluk of tandenknarsen kan dit wortelkanaal ontstoken raken. Dit zorgt voor vervelende pijnklachten, voornamelijk wanneer u warme, koude of erg zoete producten eet of drinkt. Behandelt u het wortelkanaal niet op tijd? Dan kan de ontsteking doortrekken naar weefsel rondom de wortels, zoals het bot rondom uw gebit. Dit veroorzaakt ernstigere klachten en is moeilijker te herstellen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

Wortelkanaal behandeling gebit
Wortelkanaal behandeling gebit

De behandeling

Voordat de tandarts u behandelt, wordt er een röntgenfoto gemaakt van uw tanden. Hierop is te zien waar de ontsteking zit en hoe ver de ontsteking doorloopt. Zo weet de tandarts precies welke gebieden er behandeld moeten worden. Vervolgens krijgt u een verdoving en wordt er een rubberdam geplaatst, waarbij de ontstoken kies geïsoleerd wordt met een rubberen lapje. Met een boor maakt de tandarts de weg vrij naar uw wortelkanaal. Het ontstoken weefsel en de zenuw worden uit het wortelkanaal verwijderd. Hierna desinfecteert de tandarts het wortelkanaal met een speciaal middel. Vervolgens is het tijd om het wortelkanaal te vullen met rubberen stiftjes, waarna de tandarts een nieuwe vulling voor uw kies plaatst. Na zes maanden hoort de ontsteking zichtbaar afgenomen te zijn.